سامانه خدمات میکروچیپ سگ
روشهای سنتی و قدیمی جهت شناسایی حیوانات شامل پلاک های الصاقی، خالکوبی و علامت گذاری بود که این روش ها معایب بسیار زیادی داشت. در دو دهه اخیر تکنولوژی میکروچیپ تغییر عظیمی را در سیستم های شناسایی ایجاد نموده و بعنوان یک اساس شناسایی مکانیزه در جهان مطرح شده است. این تکنولوژی بر اساس شناسایی توسط امواج رادیویی استوار بوده و بدون نظارت و تفسیرهای نظری و شخصی انجام می پذیرد.
میکروچیپ چیست؟
میکروچیپ به اندازه یک دانه برنج بوده که عاری از هر گونه منبع الکتریکی می باشد. میکروچیپ در زیر پوست جاندار کاشته می شود، بطوریکه این عمل کاشت نظیر واکسیناسیون بوده و بسیار ساده و بدون درد انجام می پذیرد. هر میکروچیپ دارای یک کد اختصاصی بوده که در زمان ساخت توسط اشعه لیزر طراحی می گردد. این کدها غیر قابل تغییر و یا جایگزینی بوده و در تمام مراحل حیات جاندار به عنوان عامل دقیق شناسایی استفاده می شود. میکروچیپ در داخل محفظه شیشه ای که قابلیت تطابق با بافت زنده موجود را دارد قرار می گیرد. این محفظه از ایجاد واکنش های ایمنی جاندار جلوگیری می نماید. لذا میکروچیپ تا انتهای عمر جاندار در بدن، بدون هیچ گونه عارضه ای باقی می ماند. دستگاه اسکنر، میکروچیپ را توسط امواج رادیویی فعال نموده و امواج برگشتی به دستگاه، کد اختصاصی میکروچیپ را تعیین می نماید.
مشخصات میکروچیپ بر اساس اطلاعات مرکز RIPE مطابق با استاندارد ISO 3166 می باشد و درج کد سه رقمی ۳۶۴ (مختص ایران) برای کاشت میکروچیپ مورد تایید نظام دامپزشکی است. بعد از کاشت میکروچیپ می بایست صحت کارکرد میکروچیپ توسط دستگاه اسکنر مخصوص آن کنترل گردد. کلیه کمپانی های فروشنده میکروچیپ باید دارای استاندارد بین المللی ISO 11784/11785 FDX-B و گواهینامه از کمیته بین المللی رکورد (ICAR) باشند.
تاریخچه:
USDA تائیدیه استفاده از میکروچیپ قابل تزریق را در جانداران صادر کرده و در همان سال نیز سازمان FDA استاندارد اختصاصی محل کاشت میکروچیپ در هر جاندار را تعیین نمود. در سال ٢٠٠١ میلادی نیز کمیته بین المللی ثبت حیوانات پس از آزمایشات اختصاصی، تائیدیه قانونی استفاده از این سیستم را اعلام نمودند. همچنین میکروچیپ ها تحت استاندارد های جهانی ٩٠٠١ ISO طراحی و ساخته می شوند. در ایران نیز در سال ١٣٨٢ سازمان دامپزشکی کشور پس از بررسی و مطالعه این تکنولوژی تائیدیه علمی و فنی را اعلام نمود.
در حال حاضر این سیستم به طور وسیعی در کشورهای مختلف جهان نظیر آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، اروپا، آسیا، استرالیا، اقیانوسیه، آفریقا و خاور میانه استفاده می شود.
نکات:
میکروچیپ عاری از باطری بوده و به منبع الکتریکی متصل نمی باشد. همچنین اجزا میکروچیپ قابلیت تعویض و یا جداشوندگی ندارد و طوری طراحی شده است که تا انتهای عمر جاندار مورد استفاده قرار می گیرد و عمر نامحدود دارد.
میکروچیپ بسیار ریز و دارای قابلیت تطابق با بافت زنده جاندار می باشد. بنابراین امکان ایجاد حساسیت و یا واکنشهای ایمنی وجود ندارد. هنگامی که عمل کاشت بدرستی انجام گرفت، بافت زنده جاندار یک لایه نازک از بافت همبند را بدور میکروچیپ ایجاد کرده و آن را در محل کاشت ثابت و محفوظ نگه می دارد و امکان حرکت میکروچیپ در طول حیات جاندار وجود ندارد
زمان کاشت میکروچیپ بسته به نوع جاندار متفاوت می باشد به طور مثال در سگ و گربه بین ۵ تا ٨ هفتگی می باشد.
قطعا تزریق میکروچیپ احتمال بازگشت مجدد حیوان خانگی به صاحب خود را افزایش میدهد. مطالعه بر روی بیش از ۷۷۰۰ حیوان ولگرد در پناهگاههای حیوانات نشان داد که سگهای بدون ریز تراشه در ۲۱.۹ درصد مواقع به صاحبانشان بازگردانده میشدند، در حالی که سگهای ریزتراشهدار در ۵۲.۲ درصد مواقع به صاحبانشان بازگردانده میشدند. گربههای بدون ریز تراشه تنها در ۱.۸ درصد مواقع با صاحبان خود دوباره دیدار میکنند. در حالی که گربههای میکروچیپدار در ۳۸.۵ درصد مواقع به خانه برمیگردند.
به دلیل اینکه اصطلاح تزریق برای انجام این عمل استفاده میشود، به نظر میرسد یک روش ساده برای کاشت ریزتراشه در حیوانات خانگی وجود دارد. برخی از افراد تصور میکنند که خودشان قادر به تزریق میکروچیپ به زیر پوست حیوان خانگی هستند. لازم است بدانید، اگرچه شبیه یک تزریق ساده به نظر میرسد، اما بسیار مهم است که ریز تراشه به درستی کاشته شود. استفاده از نیروی بیش از حد، قرار دادن سوزن در عمق بیش از حد پوست یا قرار دادن آن در مکان نامناسب نه تنها میتواند تشخیص یا خواندن ریزتراشه را در آینده دشوار کند، بلکه میتواند باعث ایجاد مشکلات تهدید کننده زندگی برای حیوان خانگی شما شود. ریزتراشهها باید واقعاً تحت نظارت دامپزشک کاشته شوند، زیرا دامپزشکان میدانند ریزتراشهها باید دقیقا در کجا قرار گیرند، چگونه آنها را قرار دهند و چگونه علائم یک مشکل را تشخیص دهند و در صورت بروز آن، آن را درمان کنند.